Hälsan

Egentligen borde jag ha gjort det för länge sedan…

Tandvärk. Jävla elände är det.

Jag har, som några kanske vet, en enorm tandläkarskräck. På senare år är det inte bara själva tandläkaren som skrämmer skiten ur mig, utan även fakturan man får med sig därifrån. Senaste gången jag var där så fick jag delbetala, tack och lov, men det är fortfarande fruktansvärt dyrt. Jag har en tand som behöver rotfyllas, bara ordet rotfyllning gör mig illamående, och när jag sedan tänker på hur jävla dyr den behandligen är, då mår jag ännu sämre.

Igår och idag har jag haft vidrigt jobbig tandvärk på vänster sida. Det är väl mitt största problemområde kan man säga, tanden som behöver rotfyllas är den längst in i överkäken (inte visdomstanden, den är uttdragen redan, men den bredvid den), och i nederkäken har jag hål i visdomstanden som syns väldigt tydligt även för en looser som jag, och den ska dras ut när tillfälle finns.

Ikväll när jag var ute och gick så funderade jag lite. Vilka tänder är nödvändiga egentligen? Jag menar, rotfyllningstanden nu då, om jag skulle dra ut den istället för att laga den så skulle det bli väldigt mkt billigare, men frågan är ju hur mycket man skulle sakna den, hur viktig den egentligen är? Det känns som ett nytt lågvattenmärke att överväga att dra ut en tand som inte behöver dras, bara för att det är billigare att dra ut den än att laga, men vad fan ska jag göra? En rotfyllning kostar mellan 4000-5000 kronor som jag förstått det och jag får mellan 7000-8000 kronor i månaden i inkomst. Även att dela upp den betalningen på tre gånger gör extrema hål i min ekonomi.

Så då gör man ju det där som är korkat. Man skjuter upp det. ”Det kanske går över”, eller ”Jag får kanske bättre ekonomi sen”. Jo jävlar. Jag vet själv hur korkat det är, men återigen, vad tusan ska man annars göra? Idag när jag handlade köpte jag soppor och bananer. Sånt som mättar men som man inte nödvändigtvis behöver tugga. Jag känner mig som en tandlösjävla lodis, med den skillnaden att jag inte blivit av med tänderna. Än.

3 reaktioner till “Egentligen borde jag ha gjort det för länge sedan…

 1. Nya fattigSverige Erika. Har man dålig inkomst får man ha trasiga tänder och tandvärk. Snart gäller detsamma om man blir sjuk. Fattiga till vänster och rika/folk med bra inkomst till höger. Och när det inte går att överleva längre – fattighuset. Då får man hoppas att det kommer en liten ”Emil i Lönneberga” och räddar julafton. Man kan förstås också bli en ”BAGLADY” så kanske man får ihop till tandläkaren.

 2. Har du ingen du kan låna av? Min gissning är att ju längre man väntar ju värre = dyrare blir det… Sen kanske du skulle ha tandvårdsförsäkring, eller vad de nu kallar den? Då slår man ju ut kostnaden på alla årets månader i stället.

  Testa skölj med Corsodyl och se om värken lindras något.

  1. Jo jag får väl låna av föräldrarna, men det känns så surt att måsta låna pengar för varenda grej man ska göra, de ligger redan ute med massa pengar för bilreparationer.
   Ska kolla upp det där med tandvårdsförsäkring sedan med, sist jag kollade så var det väl något om att man inte kunde teckna så länge man inte var ”okej”, men det kanske är ändrat nu så att man helt enkelt bara får högre premie om man redan har hål. Jag vet inte hur det funkar, men jag ska undersöka det.
   Tack för tipset, ska testa det!

Säg mig vad du tänker om detta

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s