Åsikter

Det här med nationaldagsfirande

6 juni, och det är alltså Sveriges Nationaldag idag. Jag har ärligt talat inte haft en tanke på att det är dags för det nu igen, om det inte hade varit för att jag var in på Google nyss och såg detta:

(Bildkälla)

En diskret liten ledtråd, kan man säga. Sedan såg jag även att Fanny hade bloggat om det, så jag gör det jag med, haha! Grupptryck!

Jag minns när vi gick i grundskolan, ganska tidigt, hur man målade pappersflaggor och fäste på ”blompinnar”, och sedan flaggade med dem bäst man kunde. Skulle man göra samma sak idag så skulle folk kolla konstigt på en. Det är klart, en 27-åring som viftar med en pappersflagga lite sådär random är ju kanske inte helt underligt att det skulle dra blickar till sig. Även fast det är nationaldag.

Jag har dock länge haft den känslan av att det inte riktigt är okej att fira Sverige, fira att man är svensk. Det känns som någonting fult. Det är som att Sverigedemokrater, nationalister och annat löst pack har tagit ”beslag” på den svenska flaggan och det där med ”att vara en stolt svensk”, så om man själv skulle ”använda” flaggan, som klistermärke, flagga, bilder osv osv osv, eller kalla sig stolt svensk, då tror folk att man är främlingfientlig. Man får försvara sig, i värsta fall.

Fullt så allvarligt är det säkert inte. Men det är lite den känslan jag har. På nationaldagen får man fira Sverige, på olika typer av festliga tillställningar eller genom att hissa flaggan. Men man gör ändå inte allt för stort väsen av sig. Det är väl inte hela världen egentligen, men jag kan ibland bli lite avundsjuk på norrmän och amerikaner som firar sina nationaldagar med riktiga dunderfester. Ja, om man nu kan lita på sånt man sett på tv och så, med andra ord. Jag menar, ”4’th of July” och ”Syttende mai” – vem har inte hört talas om det?! Sedan kommer lilla Sverige med sitt 6 juni och ba, ”Ja men okej, vi gör det till en röd dag då så att vi får en extra ledig dag per år, det känns bra”. För ärligt talat, hur många ser egentligen vår nationaldag som någonting annat än en extra röd dag i kalendern? Jag själv inräknad, för jag lägger inget extra krut på nationaldagen, det påstår jag inte.

Festligheter på Syttende Mai (Bildkälla)
Parad på 4’th of July (Bildkälla)

Mina föräldrar har, sedan jag var liten, varit med i olika folkdansgillen och spelmanslag. De har, tillsammans med andra likasinnade, använt folkdräkter på till exempel midsommar, och jag tror nationaldagen med. Jag vet att åtminstone mamma har varit ute på stan på nationaldagen och spelat (okej, nu blev jag osäker men jag TROR det) iklädd folkdräkt, och jag tycker det är fränt! Det är inte speciellt många svenskar som någonsin har använt, eller kommer använda, folkdräkt. Återigen, mig själv inräknat. Men jag tycker ändå det är fränt. Mamma är superfin i sin folkdräkt, även de tidigare hon haft (ja, pappa också, fast honom har jag inte sett i folkdräkt på många år nu faktiskt).

Nu kom jag ifrån ämnet lite. Nationaldagsfirande. Fast jag hade inte så mkt mer att säga faktiskt.

Är det någon av er som ska fira nationaldagen på något speciellt sätt, eller blir det bara lite allmänt röd-dags-slappande?

10 reaktioner till “Det här med nationaldagsfirande

 1. ”en extra dag ledigt” är att ta i då annandag pingst slopades som röd dag i samband med övergången. Snarare är det så att risken är större att man får en dag mindre då nationaldagen kan inträffa på en helg och om det inte finns avtal med din arbetsköpare om byte av dag så är det fu.
  Sen är det väl sådär att jämföra med amerikat och norge då de i grund och botten firar sin frihet och vi firar det för att en snubbe på skansen ville dra in mer stålars.. ungefär.

  1. Okej, tänkte inte på pingsten, det ska erkännas. Med jag tror ändå inte att de flesta ser nationaldagen som något annat än en ledig dag.
   Jämföra kan man ju göra ändå, jag vet att de har helt andra anledningar att fira sina nationaldagar, jag tänker bara på firandet som sådant. Klart det är skillnad av förståeliga skäl, men jag skulle ändå tycka att det var roligare med mer firande även i Sverige när vi nu ändå gjort en helgdag av det hela!

   1. Nej det är ju så, folk bryr sig inte för att det egentligen inte finns något historisk förankring i firandet (jag räknar inte med Vasa för det gör ingen annan heller).
    Jag är också en sån där cynisk jävel som tror att det 2006 (eller när det nu var) sneglades på just norge och sågs att det finns rejält med moneyz att tjäna på ett ordentligt flagg/turistkalas. Win-win för näringslivet som fick bort en röd dag dessutom.
    Lite som halloween och st patrick’s day som ju också är bullshitdagar men
    som marknaden bestämt är betydelsefullt även i sverige.

    Jag har inte så mycket för traditioner öht egentligen men att mysa med en gulblå tygbit och vara superstolt för att man av en otrolig slump föddes på en viss geografisk punkt, jag vet inte.. Det är nog inte min grej helt enkelt..
    Man kunde kanske gjort något konstruktivt av det hela och instiftat ett slags nationellt studentutsläpp samtidigt, eller bara lagt skiten på midsommar istället.

    1. Det finns rätt många ”högtider” i Sverige som är tagna från utlandet och egentligen helt meningslösa. Dessutom blåses det upp mer och mer för varje år – Alla hjärtans dagskort kan man ju tex köpa långt fram i januari, galet. Jag kan se charmen i många av ”plojhögtiderna” dock, samtidigt som jag kan tycka att det är ”lite väl mycket”.
     Jag tycker dock inte det är fel över att vilja vara stolt över sin nationalitet. Jag är glad över att bo i Sverige, finns garanterat sämre ställen att bo på så jag har ingenting emot att fira det på vår nationaldag. Men absolut, att ha nationaldagen på midsommar hade varit bra med!

   2. Men, petig som jag är, då kanske just glad och/eller tacksam är bättre ord än stolthet.

 2. Jag tycker det är väldigt tråkigt att ni inte firar eran nationaldag på ”riktigt” sätt. För nationaldagen handlar ju om så mkt mer än bara frihet. Den handlar ju om att vara stolt över sitt land, över att vara stolt över att vara svensk, att man firar att man bor i ett fritt land och kan leva hyfsat bra!
  Och för mig som är van vid 17, mai så blir det lite tråkigt att se hur ni ”skiter” i firandet. Jag menar: vara stolt över sitt land, språk och folk borde alla vara! Därför borde man fira nationaldagen. Plus at den är med på att göra folket mer enhetligt och kan istället för att vara främlingfientlig faktisk vara med på att bygga bro mellan svenskar och inte svenskar. Man får liksom nått gemensamt att stå på, något gemensamt att fira!

  JA TILL MER FIRANDE PÅ NATIONALDAGEN! <3

  Sen så börjar det ju bli jävligt länge sen Norge blev ett fritt land också, så ska man se så på det så har ju egentligen inte Norge någon anledning att fira 17. mai, men för oss norrmän så er det en så himla stor del av identiteten våran att det skulle aldrig falla oss in att INTE fira.

 3. Well Norge blev ju fri från Sverige och jag kan förstå att det är värt att fira där :-) Jag märker även skillnad utomlands exempelvis , Irländarna är bra mycket stoltare över sitt land än vad vi är och det känns trots allt lite tragiskt . Men även jag känner att nationaldagen inte tas för allvar och att vi svenskar mer och mer tappar våran identitet . Det är egentligen bara då man sjunger ” Du gamla du fria ” som man känner sig svensk och det säger en hel del om hur illa ställt det är , låten är ju inte ens från sverige ursprungligen .
  Samtidigt är vi svenskar överlag väldigt , väldigt okunniga om vår egen historia och det påverkar ju också nationalitetskänslan , så jag vet inte jag….känns som om det finns en hel del att arbeta på där .

  1. Ja, norrmännen och amerikanarna har ju helt klart bättre ”anledning” att fira sina nationaldagar än vad Sverige har. Men sedan är det ju just det där med att vara stolt över sin nationalitet – det känns inte riktigt som att svenskar är stolta över att vara svenskar såvida det inte handlar om sport! Då jäklar är vi alla gula och blå och skrålar om hur grymma svenskar är!

Säg mig vad du tänker om detta

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s