Åsikter

Hatade yrkesgrupper: Poliser

Det här är också en sak som jag inte riktigt förstår. Varför ska man hata poliser? Det slog mig dels i inlägget där jag funderade lite kring Pride, där poliser inte riktigt var välkomna, men igårkväll satt jag också och funderade på det i samband med den en statusuppdateringen från Polisen i Växjö/Alvesta. Statusen är borttagen nu, troligtvis för att den gav en viss del negativ uppmärksamhet. Som många kanske vet så har polisen börjat ge sig ut på sociala medier. På twitter har jag sett det ganska länge, men nu börjar de även titta ut på Facebook, för att informera och liknande.

Igår publicerades en status som i stort gick ut på att om man är 16 år gammal och bär omkring på hembränt, så ska man inte skrika snutjävel (eller vad det nu var som hade skrikits). Polisen som skrivit statusen undrade vad som var mest pinsamt, att bli haffad av en 40-åring eller att bli hämtad av mamma på polisstationen klockan 3 på natten.

Så okej. Kanske inte det mest professionella att skriva på polisens officiella facebooksida. Men jag förstår tanken. Det var otroligt korkat av16-åringen. Men jag tycker inte att polisen gjorde fel som ”haffade” 16-åringen.

En vuxen karl i kommentarsfältet skrev med versaler om hur dumma i huvudet poliserna är, att han en gång hade fått sin öl utspilld eftersom man inte får dricka alkohol på allmän plats. Polisen hade sagt att det var ett lagbrott, han hävdade att han minsann är mer påläst och att det inte är ett lagbrott (om det är någon som kan lagtexten så får ni gärna informera mig, jag orkar inte leta, men spontant skulle jag gå på polisens linje, det är vad jag lärt mig sen yngre år iaf). En annan kille skrev om sitt hat för polisen, och berättar om hur han myser vid tanken på att poliser blivit misshandlade eller som händelser som Malexander. Va? Hur kan man säga en sån grej?

Det fanns ett par tusen kommentarer. Kanske 2000 delningar. Och långt över 30 000 ”likes”. Överlag när jag såg igår så var det dock mest glada tillrop till poliserna, ”hahaha”-inlägg och ”så går det!”-kommentarer. De arga kommentarerna, de som riktades mot ”idiot-poliserna”, kom mestadels från män. Både äldre och yngre, men ändå från män. Varför? Är män mer polishatiska än kvinnor, eller har kvinnorna vett att hålla tyst i frågan? Tell me! Och varför finns det ett sånt stort hat mot poliser?

Jag har all respekt i världen för poliser. Det är vanliga människor och de försöker göra sitt jobb så gott de kan. Och det är som syrran sa när hon och jag pratade poliser häromdagen; i regel om du blir tagen av polisen så beror det på att DU gjort något olagligt. Visst finns det gråzoner, och visst finns det människor som blivit utsatta för felaktig eller rent av vidrig behandling av enskilda poliser. Men det finns idioter inom alla yrkesgrupper. Eller är hatet mot poliser mest för att de är auktoriteter som kan säga åt oss att: ”Så där får du inte göra, aja baja”?

Ni som inte gillar poliser, varför gillar ni inte poliser? Är det på grund av egna erfarenheter eller på grund av att ”jag har hört av en kompis som läste något som en kille hade länkat om en tjej som hade hört att någon hade råkat ut för[…]”

Snälla förklara för mig?

Annonser

En reaktion till “Hatade yrkesgrupper: Poliser

Säg mig vad du tänker om detta

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s