Åsikter · TV, Serier och Filmer

Pedofilernas natt

Jag har suttit och tittat på en dokumentär nu ikväll. Pedofilernas natt heter den. (Den visas även 15:25 imorn, 14:15 på lördag och 23:35 på söndag, alla gånger i SVT2). Så här står det i programbeskrivningen:

”Det landsomfattande sexbrottsregistret i USA skulle skänka trygghet men har lett till att skräcken för pedofiler ökat. Nu är det Halloween och barnfamiljerna vågar inte gå ut. I det lilla samhället Anderson har man en radikal lösning på problemet, sexbrottslingarna ska samlas ihop och låsas in under firandet.”

– TV.nu

Riktigt intressant faktiskt. Men jag vet inte riktigt vad jag känner efter att ha sett det där. Faktum är att jag känner mig lite kluven.

Ja. Att hålla potentiella pedofiler och sexförbrytare borta just på Halloween då många barn och ungdomar är ute och knackar dörr känns inte som en jättedålig idé. Samtidigt ger det ju en slags falsk trygghet med tanke på hur många sexförbrytare det lär finnas där ute som inte är registrerade i sexbrottsregistret. Dessutom, att en person finns med i sexbrottsregistret betyder inte per automatik att h*n är pedofil. De berättar i dokumentären som ett exempel att om du ”streakar”, springer naken på gatan, och åker fast för det, då hamnar du i sexbrottsregistret som blottare. De nämnde även som exempel att om en 17-årig kille har sex med sin 15-åriga flickvän, och flickvännens förälder anmäler honom, då kan han bli åtalad för sexuellt utnyttjande av minderårig eller liknande, och hamnar då också i sexbrottsregistret. Jag antar att man måste bli fälld för att hamna i registret, men ändå. Helt avlägset är det ju ändå inte.

Jag tänker lite på det här ”Manga-målet” som det varit tal om länge. Säg att ditt ”enda” brott är att du sett/läst mangaporr som blivit klassat som barnpornografi pga odefinierbar ålder på de tecknade huvudpersonerna, ska du då bli inlåst med dömda pedofiler på en kväll som Halloween?

Åh, jag vet inte. Som sagt, jag känner mig kluven. Det är väl svårt att göra någon slags urskiljning, ”Ditt brott är inte lika allvarligt så du får stanna hemma, men ni andra får vara inlåsta ikväll”, det funkar ju inte riktigt. Och som sagt, oavsett så kommer det alltid finnas oregistrerade sexbrottslingar där ute, och är inte de minst lika, om inte mer, farliga?

Annonser

En reaktion till “Pedofilernas natt

  1. Sexbrottsregistret är omdebatterat, och jag tycker själv att det är ett knepigt sätt att hantera problemet. För som du säger, å ena sidan kan det vara bra att ha koll på saker, men det är lätt hänt att människor hamnar där av fel orsaker och blir brännmärkta samt råkar ut för häxjakter i framtiden. Lägg sen till att det skapar en stor känsla av otrygghet hos människor, som i sin tur för vidare lärdomen att världen automatiskt är en farlig plats, och lär sina barn att inte gå ut snarare än att lära dem hantera människor som ställer märkliga frågor.

    I sverige har vi faktiskt motsvarande register också. Men här heter det Aftonbladet, där de direkt publicerar namn och adress på människor som inte är fällda men som är anklagade i högprofilsfall. De rättfärdigar detta med att det är allmänintresse och sedan viftar de bort konsekvenserna. Som i början på 2000-talet när de publicerade alla uppgifter samt bild på en man som var anklagad för flera hemska pedofilbrott. Trots att han inte var fälld blev han utstött från hela sin familj och sociala nätverk. Sedan visade det sig att han var helt oskyldig, att det omöjligt kunde varit han som gjorde det och all teknisk bevisning stödde detta – men då var det för sent, han var redan bränd och i det kollektiva medvetandet var han ofrånkomligt stämplad som pervers.

    Vem ska avgöra vad som är ett allvarligt brott? Och är det inte rimligt att även människor som är dömda ska få utföra sina straff och sen slippa vara brännmärkta? Det är principen, du döms till straff men när straffet är avtjänat har du sonat dina brott och bör få en respektfull behandling igen. När det kommer till sexbrottslingar är det såklart svårare eftersom de ofta behöver lång vård samt att det aldrig är så svartvitt, men ändå? Vem ska avgöra när ett brott är ”tillräckligt” allvarligt för att du ska förlora alla dina rättigheter och bli ihopsamlad och inlåst nånstans som om du var boskap, även efter att du suttit av ditt straff och gjort din plikt till samhället?

Säg mig vad du tänker om detta

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s